הקיץ כבר בפתח וזה אומר שאלפי משפחות ברחבי העולם מתכוננות לרילוקיישן לקראת שנת הלימודים 2014. ד"ר איתן קריינר, מנכ"ל הסוכנות להטסת חיות Terminal4Pets, כבר יודע כמה חיות יחתימו דרכון בחודשים הקרובים.
ד"ר איתן קריינר, מייסד הסוכנות הישראלית להטסת חיות מחמד: "בעולם כולו חלה תנופה אדירה בתחום הרילוקיישן, התיירות וההגירה עם חיות הבית. אם לפני 15 שנים לקוחות היו מתקשרים אלי ואומרים 'איתן, אנחנו טסים לקנדה, מה עושים עם הכלב?', אז היום שיחת טלפון מלקוח מתחילה כך 'איתן, אנחנו טסים לבוסטון כל המשפחה עם הכלב והחתול, אתה יכול לעזור?
"כשפתחנו את הסוכנות להטסת חיות מחמד ב-2004 מרבית הלקוחות שלנו טסו עם החיות ליעדים סטנדרטיים כמו ארה"ב, קנדה, צרפת. כיון, כמעט 10 שנים אחרי, אנחנו מטיסים משפחות עם חיות מחמד לכל יעד על המפה. סרי-לנקה, פפואה ניו גיני, סינגפור, טנזניה, אתיופיה, הודו, גינאה החדשה, ויאטנם, הפיליפינים ועוד. למעט צפון קוריאה וכמה מדינות ערב שאיתן אין לישראל יחסים דיפלומטיים, אין מדינה בעולם שאליה לא הטסנו חיות."
מה חדש בתחום הטסת חיות?
בשנת 2011 אנגליה הסירה את חובת ההסגר לבעלי חיים, מה שהפך אותה ליעד 'חם' להטסת חיות מישראל ומיעדים שונים במזרח התיכון. ד"ר קריינר: "אנגליה נפתחה לחיות, ממש כך. אנחנו רואים גידול בעשרות אחוזים במספר הישראלים שטסים לאנגליה עם חיות המחמד במסגרת שליחויות מטעם העבודה, לימודים ואפילו חופשות משפחתיות. רק בשנה האחרונה (2012) חלה עלייה בשיעור של 31% ביחס ל-2010 בביקוש לשירותי הטסת חיות מישראל ושאר מדינות במזרח התיכון לאנגליה."
מגמה מעניינת נוספת שמאפיינת את השנתיים האחרונות היא תנועה של בעלי חיות מישראל לרוסיה. במשך העשור האחרון הגיעו לארץ מאות בעלי חיות מרוסיה, אוקריאנה ושאר מדינות ברית המועצות לשעבר. התנועה הייתה ברובה תנועה נכנסת. בשנתיים האחרונות החלה תנועה לא מבוטלת מהארץ למדינות חבר העמים לשעבר, בעיקר לרוסיה ואוקריאנה, במסגרת הגירה, רילוקיישן וביקורים משפחתיים (בעיקר בתקופות החגים). מה שעוד מעניין בציבור הרוסי הוא האהבה הגדולה לחתולים. רוב האנשים מטיסים כלבים. מבחינת היחס בין כלבים לחתולים, זה תמיד היה בסביבות ה-55% ל-45% לטובת הכלבים. הציבור הרוסי שינה את המאזן לכמעט 50%-50%. רוסיה היא המדינה שהכי אוהבת חתולים!.
האם הטסת חיות הפכה להליך פשוט יותר?
כן ולא. מצד אחד הביקוש האדיר של הציבור לפתרונות להטסת חיות הפעיל לחץ על חברות תעופה, חברות שילוח, הנהלות שדות תעופה וכל אופרטור אחר בעולם התעופה והתיירות. חברות תעופה רבות מציעות את הפיתרון של הטסת חיות מחמד (עד 8 ק"ג יחד עם הכלוב) בתוך קבינת הנוסעים. שדות תעופה (כמו שדה התעופה הראשי בפרנקפורט) מציעים פנסיונים לחיות להמתנות בין טיסות ושהיות לילה. עולם התעופה הפך להיות ידידותי לחיות אך יחד עם זאת, הטסת חיות מחמד לא הפכה לעניין פשוט.
מדינות רבות החמירו ועדיין מחמירות כאשר מדובר על נהלי יצוא וייבוא חיות לשטחן. המדינות המחמירות במיוחד הן ניו-זילנד, אוסטרליה, דרום אפריקה, סינגפור ויפן. מדינות האיחוד האירופי מציבות אף הן רגולציות וסטנדרטים גבוהים לייבוא וייצוא חיות, כך שהתהליך הופך מורכב יותר ודורש מיומנות מקצועית והיערכות מבעוד מועד. כיום, כדי להטיס חיית מחמד צריך להתחיל להיערך לפחות 3 שבועות מראש (במקרה של טיסה לרוסיה או לקנדה) ועד חצי שנה מראש (במקרה של טיסה לאוסטרליה). הטסת חיה לאחת ממדינות האיחוד האירופי דורשת כשלושה חודשי הכנה לכל הפחות.
ביקוש לפתרונות להטסת חיות מחמד הוביל למקצועות חדשים במשק
ד"ר איתן קריינר: "העולם כולו בחרדה מפני הכלבת ושאר נגיפים ומחלות מדבקות. לכן מדינות מעלות את הרף וזה בא לידי ביטוי בחוקים חדשים, המחייבים המצאת מסמכים מאוד ספציפיים כגון מסמכי בריאות, אישורי יבוא, בדיקות דם / בדיקות נוגדני כלבת, חיסונים, שבבים בתקן בינלאומי ועוד. הטסת חיות זה כבר באופן רשמי לא תחום של 'עשה זאת בעצמך' אלא הוא מקצוע לכל דבר ועדיין.
ישנם ארגונים מקצועיים של מטיסי חיות מוסמכים. כמידי שנה מתקיימים מספר כינוסים, תערוכות, ימי עיון ונט-וורקינג לאנשי התחום. כמו כן, למעלה מ-5,000 אנשי מקצוע עוסקים בתחום. הטסת חיות הפכה לנישה בפני עצמה בעולם השילוח וחברות שילוח בינלאומיות לומדות את התחום ומכשירות כוח אדם מקצועי. יש כיום מקצועות שלא שמעו עליהם לפני עשור כמו: מנהל הטסת חיות, וטרינר מוטס, מלווה חיות (כמו דיילים של חברות תעופה שמתלווים לילדים הטסים בגפם), עמילי מכס המתמחים בייבוא וייצוא חיות ועוד.
מה קורה בישראל?
24,310 חיות מחמד טסות כמידי שנה לארץ ואילו 12,165 חיות (מוטסות מהארץ למדינות השונות. 6,000 חיות מחמד הגיעו לארץ ב-2012 במסגרת עלייה. ד"ר קריינר: "אנחנו אומרים בגאווה שאנחנו סוג של נפש-בנפש שעוזרים לחיות לעשות עליה לארץ הקודש. זה הזמן לציין שאנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם ארגונים כגון נפש בנפש, תושב חוזר, הבית הישראלי ושאר גופים העוסקים בקידום העלייה והשבת ישראלים לארץ."
כ-38% מחיות המחמד הוטסו אל או מצפון אמריקה (ארה"ב וקנדה), 20% למערב אירופה, 16% למזרח הרחוק ולאוסטרליה, 12% למזרח אירופה (בעיקר רוסיה ואוקרינה), 9% לאמריקה הלטינית, 5% לאפריקה ולדרום אפריקה.
כ-50% מחיות המחמד שהוטסו השנה לישראל וממנה היו כלבים, 46% חתולים ורק 4% ציפורים ומכרסמים. מבין החיות הנדירות יותר שטסו השנה ניתן למנות חמוסים, איגואנות, ארנבות, אוגרים ודגי נוי למיניהם.
מנתונים שהתקבלו בחברה העולמית להטסת חיות מחמד Animal Airways Ltd. אותה אנו מייצגים כזכיינים בלעדיים במזרח התיכון ובאפריקה, עולה כי קרוב ל-5 מיליון חיות מחמד הוטסו בעולם במהלך שנת 2012 בטיסות בינלאומיות ועוד כ-2 מיליון הוטסו בטיסות מקומיות בעיקר בארה"ב ובקנדה. למעלה ממיליון חיות הוטסו בין מדינות החברות באיחוד האירופי.
למעלה מ-36,500 חיות עברו דרך נמל התעופה בן גוריון בטיסות יוצאות או נכנסות בשנת 2012. מדובר על גידול בשיעור של 18% בהשוואה לשנת 2010 (אז הוטסו רק 30,000 חיות מחמד). סך הכול, החיות המחמד בילו בממוצע 182,000 שעות אוויר במהלך 2012.